Wednesday, January 20, 2010

current rate home loan (below RM100k)


Baru2 ni aku tgh sebuk nak apply loan, ya, loan rumah sri nilam ampang yg planning dalam proses belian... semua d/payment dah di buat, tapi aku hold kat lawyer sbb tgh tgu state gov punya approval, kalau dah ok barulah appply...

Untuk low kos apt kat negeri selangor, kalau nak beli subsale (even after 5 year), mesti kene dapatkan state gov approval.. syarat2 dia aku x sure sgt la. mcm wife aku mmg ic & di besarkan di selangor, rasanya bukan itu syarat2nya.. tapi yg hampir pasti, house hold income kene kurang dr RM5,000 sebulan (gross salary yea, bukan net)..

bab ni aku termenung kejap, tp memangdangkan kwsp aku xde duit masuk dr Apr2009-dec2009, aku memberanian diri tulis sebagai ejen insuran, dgn berpendapatan RM1,200 sebulann.. tp sebenarnya income aku utk apr09-nov09 lebih rendah dr itu, rm850 kebawah, kira org susah lah.. kete pun nyaris2 kene tarik...

pasal loan rumah, snp aku aku tulis RM70k purchase price.. actual price rm63k sbb kami nak markup loan, so far aku dah survey 2 bank (public & Eon), mereka kata MV sri nilam cuma RM65k, loan RM58k, enmm, dah sah kene keluar jugak duit sendiri..
DP rm 6500 + 2,000(snp rumah)= rm8,500, kopak duit bini aku (termasuk aku la..)

so far, intrst home loan sekrg ni (below rm100k)
Public BLR-1.6%
EON BLR-1.6%
CIMB BLR-1.6%
Muamalat BLR+0.5%
MBSB BLR+0.5%

kecewa betul, yg paling tak sangka muamalat punya rate sama dgn MBSB.. xleh rendah lagi ke, DRB kan byk duit, kasi sikit turun la home loan tu..

apa2 hal pun, aku still mencari pakej yg terbaik utk rumah sri nilam ni, apa2 hal pun aku akan cari bank mana yg boleh offer financing yg paling tinggi + rate yg terbaik esok aku akan pergi RHB & CIMB, manatau depa boleh kasi lebih baik...

kalau sapa2 kawan yg leh keje bank, sila2 call aku x pun bg aku contact

yassin
012 645 8118

11 comments:

wan zairulakman wan ibrahim said...

hari tu aku contact nilai harta KL..dia bole bagi aku punya sri nilam MV sampai 75K...setahu aku nilai harta panel penilai untuk CIMB..bank lain aku tak tahu...aku dah hantar pun borang nak buat homextra tapi kena reject..commitment tinggi dan ader tunggakan loan kete..kete pun nyaris nak kena tarik....

~tuah.rimbun~ said...

enmm, nt aku try contact cimb
plak..
ada no contact referal tak drpd cimb?

kirana said...

tau tak kami ni rasa cam mengemis je pi bank mintak loan huhuhuu

..ni pon tgh tgu approval lagik
lambat tul derang ni prosess
kena tnya macam2..nak beli utk duduk ke nak invest ker..public bank la soal siasat..layan mcm tak mau layan jer..huhu


pasal lowcost tu kan..aritu kami nk beli subsale la ..dah lebih 5 thn..call dbkl tny syarat2..dia kata..kena keje KL ,pastu income suami isteri <2500 shj ..


OCBC ok sket..layanan dan ration debt to income pon tinggi..
dia nyer rate BLR-1% ..cuba la apply

~tuah.rimbun~ said...

ada no konteks ocbc tak kirana?

Matjoe said...

ffuhhh, sudah naik balik laa rate skng. takpe pelan2 kayuh.

kirana said...

kad ada kat asben...nnt sy tengok nombor phone dia..

kami pon tgh tunggu result lagik..
asben terlupa bwk slip original..kena gi tunjuk yg ori pulak..

Anonymous said...

Hi there!
I would like to burn a theme at here. There is such a nicey, called HYIP, or High Yield Investment Program. It reminds of financial piramyde, but in rare cases one may happen to meet a company that really pays up to 2% daily not on invested money, but from real profits.

For quite a long time, I make money with the help of these programs.
I'm with no money problems now, but there are heights that must be conquered . I make 2G daily, and I started with funny 500 bucks.
Right now, I managed to catch a guaranteed variant to make a sharp rise . Turn to my blog to get additional info.

http://theinvestblog.com [url=http://theinvestblog.com]Online Investment Blog[/url]

mahyudin said...

sin, try call no. ni, nama dia sheliza dari public bank. dulu aku beli rumah deal dgn dia, agak flexible jugak orgnya. mana la tau kalau dia boleh tolong recommend loan lebih dari harga sebenar rumah.
017-2402772

~tuah.rimbun~ said...

thank u en din..
i will call her later...

JMR said...

nak tlg pon tak dpt nih..tolong doakan je la...

palie said...

muamalat BLR + 0.5
MBSB BLR - 0.5...
saya baru dapat LO...
buat ngan muamalat..dpt corporate pakage pasai gaji masuk muamalat..
blr - 1.75...

Related Posts with Thumbnails