Tuesday, April 3, 2012

RM10,000 --> apa yg nk aku buat...

Apa pandangan korang?



Kalau ko ada rm10k cash, apa korang nk buat dengan keadaan..
1. Hutang kad kredit dah habis..
2. Hutang personal loan ada lagi rm11k..
3. Htg kereta belom habis byr...
4. Htg ptptn ada rm18k lagi..

Apa yg korang akan buat?....
Ini kajian kes shj, jgn pk yg bukan2...

komentar anda amat di alu-alukan...

Monday, September 26, 2011

Kad plusmile, menjimatkan.

Aidilfitri sekarang dah berada di penghujung. sebelum habis ingin aku ucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir batin buat semua.. samada yang baru kenal, ataupun yg dah lama tak jumpa..

Selain dari kekurangan idea, dan aku yg agak bz dengan aktiviti jualan dan pengiklanan mesin-mesin aku, 1 faktor lain yg membuatkan aku slow menulis ianya sbb malas.. aku mengaku sbb kalau dah lama dah tak menulis, aku suka memberi komen kat blog org lain, instead tulis dlm blog sendiri.. pas raya ni kira aku nk berubah lah..



kali ni aku nk bercerita pasal kad plusmile.. pihak plus juga tak ada bayar aku untuk entri ni. aku tulis ni sbb nk ajak kawan2 berjimat..

aku gunakan kad plusmile dah hampir 2 tahun rasanya.. masa tinggal kat senawang, tol aku sebulan dalam linkungan RM20x25=RM500. capur lain2 hal RM600 rasanya.. (kos bahan api lain cerita)..
mula2 aku pakai shj, tak redem sbb igt nk kumpul point byk.. bila aku redem, nilai redem pulak cuma rm40 selepas dekat 2 setengah bulan guna.. mcm sikit pulak aku dapat redem..

selepas beberapa bulan lepas tu, aku cuba redem sekali sebulan, nilai dia tetap rm40.. hoho, apa sudah jadi, plus ada salah kira ke?? bila aku tanya dgn juru kaunter plus masa nk top up, dia kata point kalau tak redem boleh expired.. ohh, mcm tu ke..

setelah aku pidah di Meru sekrg, bil TnG aku still dalam lingkungan Rm250-300 sebulan. Nilai yg aku boleh redem pulak dalam sekitar RM40-50 ringgit sebulan rasanya. aku sendiri tak pasti berapa byk nilai redem yg aku dpaat sbb aku tak pernah rekod. aku rekod berapa TnG aku bayar sebulan, nilai redem yg aku dpt aku tak rekod, kalau ada pun ada lah bil dia bersepah2 dlm kereta.. kalau tak silapa aku, dah dekat 2setengah bulan aku tak redem, baru-baru ni aku redem RM138+RM80 (lepas raya baru ni).. boleh tahan jugak... boleh buat budget utk bercuti dgn anak isteri aku nt..

so, pada kawan2 tu, kalau ada hajat nk beli TnG tu, mungkin ada elok beli kad plusmile.. tak perlulah beratur lama nak bayar tol nt. masa jimat, kurang sikit dosa kering sbb menyumpah2 org yg potong Q masa nk bayar tol.

oklah setakat itu ajer hari ni, kalau ada sapa2 nak lontarkan pandangan sila2 lah yea..
entri lain kali nt aku cerita mcm mana nk dapatkan resit kalau guna TnG dan mcmana nk buat kalau nilai TnG kita cuma 30 sen tapi plaza tol depan kita tapi kos yg nak di bayar RM30...

jumpa lagi..

Tuesday, August 16, 2011

Kenapa kita perlu ada rekod kewangan?



Hai, apa khabar semua.. Selamat menjalani ibadah puasa...
beribadahlah seumapama puasa ini yg terakhir buat kita (tazkirah mcm dr IKIM Fm)

minggu lepas ada seorg kawan tanya aku, kenapa aku buat track rekod perbelanjaan aku..
mula2 susah jugak nk jawab, aku jawab merapu..
selepas tu baru aku email kat dia balik. Baru dapat ilham, lainlah kalau aku kat kampung, selalu dapat ilham sbb aku selalu jumpa kawan aku yg bernama ilham..

so, aku just copy paste semula, saje2 nk share..



Cik datin sharmila, hari tu ko ada Tanya tapi aku terlupa skema jawapan..
Dapt elham beberapa jam selepas ko tanya, aku rekodkan semula.

S:Kenapa perlu ada track rekod kewangan..
J: kenapa perlu ada? (soklan di jawap dgn soklan…)
1. Bagaimana keadaan kewangan kita sekrg? Ok ke tak ok? Mcmana nak tahu ok?
2. Mcmana dengan pengaliran kewangan kita sekrg? Lebih bayak bad debts ke lebih banyak good debts ataupun susah nk di huraikan?
3. Cukup tak simpannan kita at least 10% drp seluruh gaji kasar kita?
4. Cukup tak kita berzakat dan bersedekah? (10 u give, 100 u will get)
5. Apa plan kewangan kita utk 3 dan 5 tahun akan datang? Dengan track rekod rasanya baru clear arah tuju kita…
6. Betul ke arah tuju kewangan kita ni?



S: kalau saya ada duit lebih, kat mana saya perlu melabur?
J: pelaburan yang saya cadangkan..
1. Melabur dalam diri sendiriร  pergi ke seminar-seminar kewangan, beli dan baca buku kewangan, pergi jumpa/ minum2 dengan org yg dah Berjaya dalam kewangan.
2. Baru Melabur ke tempat lain selepas study banyak dan setelah mendapat nasihat drp pakar.


· Aku just share apa yg aku ada, dalam setiap keputusan yg kita buat tu kadang2 no rite or wrong.. yg penting kita pastikan pilihan yg kita buat tu adalah pilihan yg tepat..


Selamat beramal..

Regards



So, apa pandangan korang berkenaan email kat atas ini, apa yg aku tulis kat atas ni tak semestinya betul 100%.
tapi antara sebab knp perlu kita buat track rekod, sebabnya bagi aku kalau org tu bercita-cita nk bisnes juta-juta, kalau acc personal sendiri org tu tak dapat nk urus, mcmana nk urus duit juta2..
kalau hire org lain pun, mcmana nk tahu dia buat keje 100% betul & amanah...

aku pernah jumpa, sorang tauke cina, pakai van buruk dgn kete buruk, kedai cuma 2 tingkat aje.. tapi sales tiap tahun berjuta-juta, mengalahkan sales kilang.
aku pernah jumpa org pakai bm baru, alphard baru, tapi hutang dia max kot.. jadi bos ank buah tk kasi bonus, ank buah dah x tahan keje, buat sales (audit firm) lebih kurang rm700k setahun.. untung kasar declare cuma rm70k.. org lain buat bisnes sales rm700k, audit firm jugak, tapi untung kasar rm200k...

apa pandangan korang.. ?
ada track sekali keadaan kesihatan kewangan korang?
kalau ada tahniah aku ucapkan
kalau betul kene bertindak sekarang, raya ni banyak guna duit bro..
nanti x tau mana pergi duit tu..
susah kalau budget lari..
sbb susah nk kejar yob..

selamat beramal..


Wednesday, June 15, 2011

lizza murah hari ni..


opss, aku tersilap tulis..
pizza murah hari ni...
hehe....
jgn marah yea....

Friday, May 20, 2011

5 Easy Steps to Becoming a Millionaire

sumber.... yahoo finance

Who wouldn't want to be worth a million dollars? Many of us dream of achieving this goal, more often than not for the sake of the freedom financial stability would bring. So how can we get there? The answers are actually much easier than you might expect. Here are several easy steps to get you into the millionaires' club. (With a little discipline and the help of some powerful savings vehicles, anyone can hit this mark.)

1. Only Marry Once
According to "The Millionaire Next Door" by Thomas J. Stanley, Ph.D and William D. Danko, Ph.D, the average millionaire is married with three children. The wives of these millionaires are good budgeters and most often described as even more frugal than their husbands. Interestingly, according to Stanley and Danko's survey, half of these wives do no work outside the home and of those who do, they are most likely teachers.

One upside of only marrying once is avoiding the costs of divorce and of subsequent weddings. The cost of a divorce depends on many factors including income, attorney fees, court fees, and the assets a couple has and how they are divided. The average wedding cost in the United States in 2010, according to The Wedding Report.com, was $24,070.

2. Live Off One Income
One of the advantages of having a life partner is the potential to pull in two incomes. If you are able, consider structuring your set expenses based on only one income, and save what comes in from the other income. Doing so strengthens your financial position in two ways: In case of an emergency or if one partner loses their job, you will not only have less set expenses to cover, but you will also have built up your net worth as a safety measure.

3. Choose the Right Career
According to The Millionaire Next Door, "self-employed people make up less than 20% of the workers in America but account for two-thirds of the millionaires." The book goes on to list an average of 45 to 55 hours spent working per week, so by no means is this the self-employed fantasy of playing golf while your business grows.

The idea of the "right" career can encompass a myriad of factors. Ideally, this would be a career you enjoy, otherwise you likely won't be putting in the dedication required to be successful. The right career would also coincide with overall working trends, or at least not work directly against them. For example, starting a career in typewriter manufacturing may be something you are passionate about, but it would likely suffer due to the current technological trends.

4. Put Your Money in Appreciating Assets
According to Stanley and Danko, the millionaires in their survey invested nearly 20% of their realized household income each year. Nearly 20% of the household's wealth is held in "transaction securities such as publicly traded stocks and mutual funds" and the millionaires tended to rarely sell their equities. Only a very small number of the millionaires surveyed had ever leased a car; few even drove the current year model. Half of those surveyed had lived in their homes for more than 20 years, which, as the authors point out, means they have likely enjoyed "significant increases in the value of their homes."

The end result? These people put a financial priority on assets that will make them money, from their homes to their businesses.

5. Don't Live the Millionaire Lifestyle
Warren Buffett's frugal lifestyle (especially relative to his net worth) is the go-to example for this point. The average value of the surveyed millionaires' homes was $320,000. The bottom line is, those who spend their money on non-appreciating assets cannot put that same money in an asset that will net them a return and increase their wealth. If it is important to you to build your financial worth, stop spending it on new cars, toys and clothes. (The Oracle of Omaha has a net worth in the billions, but his lifestyle is not as rich as you may think.)

The Bottom Line
Becoming a millionaire is easier than ever. While this is a dream that will take work and discipline to achieve, it isn't as far out of reach as you might think. Be smart with your money and before you know it, you'll be able to count yourself among the world's wealthier citizens.

This article is part of a series related to being Financially Fit

nota kaki..
1. kahwin seorang dan sekali shj..
2. hidup dgn single income walaupun suami isteri bekerja.. kalau tak cukup cari side income...
3. mulakan bisnes... kalau dah stabil maybe can choose for self employ
4. beli aset yg nilainya meningkat..
5. orang trully kaya hidupnya sederhana shj..
6. ZAkat... reminder utk aku dan kawan2 semua..

hahaha.. selamat beramal..

Saturday, January 15, 2011

AZAM 2011



AZAM 2011

15. 01. 2011

Tarikh keramat ini telah berjaya menarik aku utk menulis blog semula.
Agak lama jugak aku bercuti.. hehehe.

Sempena dengan tahun baru ini jugak, aku nak share sikit azam baru, sebagaimana matjoe ajak aku menulis semula, sambil2 mask peraduan.. Akan ku kupaskan secara lebih ringkas dan padat. Tapi maaflah kalau azam aku ni bercampur baur dengan personal plan aku thn 2011 ni..

Tahun 2010 agak istimewa bagi aku kerana tahun 2010 dapat aku lebelkan sebagai "2010 TAHUN ANUGERAH".
Manakala tahun 2009 pula sebagai tahun pedoman kerana banyak kisah suka-duka yg mendewasakan aku.

so, mari aku share apa yg aku kecapi pada tahun 2010.



1. Bekerja dgn GLC.

Yea, Ini cita-cita aku semasa sek men dulu, nk jadi engineer rnD Proton kononnya.. Alhamdulillah sekarang aku bekerja dengan PROTON. Bersyukur pun ada, bangga pun ada.rasanya mungkin aku kerja sampai tua. Selama hampir setahun aku bekerja disini, aku nk ucapkan jutaan terima kasih kat Dato Syed zainal (DSZ) sbb bagi aku dia telah memacu proton lebih berdaya saing.Tahniah dato'.


2. MBB Credit Card sudah habis bayar.
Sebelum ini aku ada 2 credit cards dimana jumlah hutang terkumpul mencecah 5 angka. Aku berazam, dan alhamdulillah satu credit kad aku dpt aku tamat tutup pada 01.10.10, tarikh keramat bagi aku tu. Kini tinggal 1 kad kredit,
masih ada lagi dlm RM6K untuk aku langsaikan. guna 1 kad shj selepas ini.

3. beli sebuah apartment. Alhamdlillah, thn 2010 ini wife dan aku berjaya membeli sebuah
aprtment di Desa Tasek, bdr Tasek selatan. Ini merupakan pengalaman pertama dan start Dec lepas,
dah ada penyewa. Seronok betul bila dpt beli rumah lelong ni ek..
Dpt beli dgn 15% below market price dan dpt +ve cash flow. boleh cover saving TH wife aku..

4. Bisnes Baru " Mr MY Powertools".

Setelah beberapa bisnes yg aku jalankan agak kurang memberangsangkan, Alhamdulillah bisnes small mesin (powertools) aku agak berjaya sebagai bisnes parttime. Bermula dengan cuba-cuba membuat trading mesin rumput, kini aku dah supply ke Jabatan kerjaan (baru sekali jer, hehe) dan dlm tempoh 6 bulan, jualan aku dah melebihi RM20k (belum boleh lawan 1 drop pewagi, hehhee).. Kini aku dah dpt facility kredit dr pihak supplier dan paling manis,
isnin ni aku nk suppply mesin rumput sebanyak 6 unit kepada sebuah company. Kira banyaklah tu.
Nak tengok mesin-mesin aku, bolehlah lawati mudah, http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=49613,
dan blog jualan mesin-mesin aku di http://mr-my-powertools.blogspot.com/.
nak mintak nasihat pn boleh, kalau nk nasihat aku pon boleh.. kalau senang calllah aku..


So, kat sini pula, aku nak share apa azam aku 2011, dan how can i be there?...

1. Insya Allah kami merancang utk tambah new baby. kalau ada rezeki biarlah lelaki sbb anak kami yg pertama perempuan. tapi kalau dpt perempuan kami terima jugak.


2. Kami plan nak jual rumah Semi D kami yg ada kat Meru tu. Sebanarnya sejak pertengahan thn 2010 kami plan nak jual, tanya kat tenant depa setuju nak beli. Harga pun agak kompetitif. Tapi tenant mintak tangguh sampai bulan feb 2011. Walaupun sebenarya agak berat nk lepaskan rumah ini di sebabkan lokasi baik dan dan penalti RM10k dlm lock in period, tapi kene let go jugak sbb rumah generate -ve cash flow, rm600 sebulan.

3. Dah jual rumah atas, kami plan nak beli rumah landed, perhaps 2 storey utk kegunaan sendiri. Lokasi masih x decide sebab kami pun x pasti nk tinggal mana lepas ini kerana wife masih dalam permohonan pertukaran cawangan. kalau dapat kat Shah Alam, maybe jadi warga shah alam semula lah aku lepas ini. wife dah mention nak kitchen kabinet yg tip top, aku kata aku xde fund sbb aku ada matlamat kewangan yg lain tahun 2011 ni..

4. kereta - Sebenarnya agak berat untuk aku let go kereta myvi aku tu. Tapi bila aku fikir semula tentang matlamat aku nak menambah rumah sewa, aku terpaksa lepaskan. Komitmen kereta myvi aku tu sebulan RM600 dan ada 4 tahun lagi. sekrg kereta tu dah masuk thn ke 5, dan sdah banyak meragam. Maintenance kene ok, instalment pun kene pk. so, plan aku tahun ni nak tukar dengan kereta yg lebih besar sikit, plan nak tukar Nissan AD resort. Ada space besar, boleh aku bwk lebih banyak mesin. Dalam saga aku boleh sumbat 7 mesin rumput, aku harap kereta ni boleh bawak 12 biji mesin rumput (tapi saga aku aku nak jaga baik, kereta utk long term). AKU NAK BELI KETE INI CASH (hajat dulu) Maybe aku akan beli kereta ini bila aku jual rumah di meru tu nanti..pasni x de lagi istilah perodua dlm buku kira-kira aku. tinggal proton & nissan (perhaps)


5. Percutian- alhamdulilah thn 2011 aku dgn famili kecik aku ni nak bercuti ke obesea(hehe), padahal ke Bandung shj.
tiket dan pasport dah ready, tinggal duitnya aja kasi lebih sikit. matlamat ke sana nak jalan dan shopping. Kat sini aku boleh anggap diri aku kedekut, so biarlah wife dgn anak aku nt shopping kat sana. biasanya aku lebih bertoleransi (lebih cair dgn pujukan membeli) kalau ada kat obersea sbb bkannya selalu kita ke sana. tapi jgnlah sampai membasir.. Mai g bandung ramai2.. hehhe

aku rasa, cuma 5 plan 2011 yg aku dpt share kat sini, tapi kat sini sikit aku nak share apa yg harus kita buat dgn azam kita..


AZAM, kalau dapat kita buatkan seiring dgn SMART

S= specific target- target kita kene clear.
M= measureable- mestilah yg ada figure, contohnya nak dpt pasif income tetap RM2100/m pada end 2011
A= Action- kene ada aktiviti, kene ada plan. PDAC (plan do check action)
R= Reinforce/ motivate- Bgtau kat org terdekat, mcm aku kat wife. mtk dorongan dan semangat.
t= Time frame, kene pasti tarikh akhir/ due date kita..



Aku yakin ini tool yg terbaik buat aku dan korang. kalau dpt, buat kolaj, mcm aku buat kat blog aku.. tampal gambar apa yg kita idamkan dlm satu paper (kalau A4 baik, kalau A3 lagi baik, buat 3 keping, letak kat tempat yg selalu kita lihat, tgk sebelum tido, tgk selepas tido. biarkan gambar tu sentiasa ada dlm fikiran kita..

Bila kita buat semua ini, fikiran separa sedar kita akan bergerak, ianya akan kita capai dlm kita tak sedar. mcm sedang memandu, kita kadang2 tak sedar bila kita tukar gear sbb kita fikirkan benda lain..

mcm aku, aku pagi2 akan bukak akaun kira-kira aku, so, kat situ aku akan buka sekali aku punya financial planning utk next 10 years. aku dah buat almost 2.5 years, dan bila aku benchmark utk thn lepas, aku rasa ak dah fullfill 50% apa yg aku tulis thn lepas.
Plan yg kita tulis tu x semestinya betul, dan kita boleh tkar at anytime. so dlm tak sedar kita dah tulis kita pnya life roadmap.
Bestkan, barulah kita tahu apa yg kita nak dlm hidup kita..


Oklah, it aje... terima kasih sbb membeca sampai ke sni, aku amat hargai korang.. sila tinggalkan pesanan sekali ek..

‘contest ini dianjurkan oleh Matjoe dan turut ditaja oleh Eyriqazz (rm 50) Kak Ina KL (cookies rm50) AbangEnsem (6 ebook, rm120), Kak Yon (3xrm10 topup, rm30) dan Tinihani (4 ribbon brooch, rm20)'

Friday, October 22, 2010

pencuri pecah masuk rumah tenant denn kali ke-2

pada minggu lepas, Hari khamis, tiba2 wife tenant aku call...

dia tanya khabar, tapi suara agak kelam sikit.. dalam hati ada apa hal pulak ni? takkan pasal nak pujuk aku soh jual rumah yg depa sewa tu dekat magrib mcm ni... lain macam aje bunyinyer.. heheheh

tiba-tiba jerr dia kata... "bang, rumah kene pecah lagi lah... dia ikut rumah sebelah kiri pulak, dulu sebelah kanan.."..
adus, blur aku dibuatnya.... ish ish ish...
kali ni grill tu terus terbaring kat lantai...

tapi masa tu aku x dpt nk ke rumah tenant tersebut.. apa yg aku boleh buat, aku suruh buat report seperti yang lepas... yelah, masa tu anak aku tak berapa sehat.. kene plak aku dah separuh jalan ke senawang dr tempat keje aku, shah alam...
dalam perjalanan tu, aku rasa aku nak saman rm10juta kat developer @ Lebar daun... tukang grill tu pun ada kata, simen plaster rumah aku tu ada rapuh sikit masa dia install grill rumah aku tu..






kali ni modus operadi dia sama mcm yg lepas, pergi masuk rumah sebelah (semi D), bukak pagar wayar (time siang hari)...kopakkan tingkap & pecahkan kawasan bracket grill.. nampaknya kali ni mcm dah mudah sikit sbb dah ada pengalaman kot...

pencuri ni cuma sempat geledah rumah aje.. sbb barang berharga x de simpan dalam rumah. yang teruknya aku lah, kasi susah hati & kasi keluar duit utk repair grill ni..

sekilas pandangan aku, mamat yg pecah rumah ni nampak mcm dah terdesak.. sebab sebelum ni dia dpat curi tv & dvd player.. barang kemas & duit x dpt.. mungkin kali ni dia nk balas dendam sbb x dpt cari barang kemas & duit.. tv dah ganti yg biasa & jenis crt, xkan nk bawak keluar, nampak sgt kan.. hehe, kelakor pun ade..

hari berikutnya aku dtg ke rumah tenant aku tu, kebetulan pulak jiran dia tu client mesin rumput aku... kebetulan pulak rumah dia pon dah di kerjakan dek pencuri tu.. modus operadi yg sama pulak tu...
rumah abg A ni dia dah pasang alarm & cctv.. aku rasa nk pasang jugak lah, tapi kos dia yg buat aku terfikir..
cctv kos rm2000 (suroh org pasang)
alarm kos rm1200 (DIY)...

masa diskus2 tu dia ada kata, maybe boleh survey2 kat internet utk dpt alarm yg lebih murah.. aku terus terfikir jalan pasar punya.. dia kata maybe dlm rm500 boleh dpt yg ok (ok yg agak subjektif bagi aku)...

aku mmg mengidamkan alarm yg senang DIY, murah & reliable.. wujud x? aku yakin benda tu wujud... i perlukan somebody rekmenkan kat aku..
Brother A tu pun ada kata, cari alarm yg kalau ada org masuk rumah kita with unproper condition, alarm tu akan buat phone call ke kita, kalau x angkat ke wife pulak, pastu dia akan rotate smp ada org ankat.. pas tu terpulang pada kita utk kita pergi tgk ataupun panggil polis.. alarm ni perlukan talian telefon, x pun sim kad utk buat calling...

CCTV, mahalnya.. aku plan nak pasang dummy cctv, yg ada lampu & wayar...nampak mcm real...

so kalau korang ada pengalaman pasal pasang alarm ni, maybe bolehlah korang share kat aku.. kalau ada pengalaman saman developer, boleh lah share kat sini... kalau menag, nt aku kasi royalti 10%... banyak tu....

aku akan tahu sapa yg buat keje ni..tapi kene tunggu lama sikit.. jumpa kat padang.. padang apa? fikirlah sendiri..


keadaan rumah selepas repair...







jangan lupa ek, share sikit2 kat sini...
Related Posts with Thumbnails