Friday, November 6, 2009

Sri Nilam, Lawyer & inside unit view

Semalam, aku dgn wife pergi jumpa lawyer, selepas di perkenalkan oleh kawan lama aku yg dulu kerja2 legal dlm urusan jual beli rumah.. harap2 lawyer yg jujur & terbaik.

Pesan kawan aku tu (nadiah) , lawyer ni pun byk jugak yg menipu org. Biasalah, lawyer tu pun org, rambang mata dpt duit. Tapi tak semua mcm tu kan...
Kami duduk sekali masa tu, berempat (2 husband & 2 wife), memperkenalkan kan dirinya kak habibah. Sembang sikit, confirm terus jadi lawyer kita org.

Dalam perbualan kami, kak bibah ni byk kasi guide line, dan salah satu yg paling penting untuk urusan jual beli rumah sub sale ni, cari lawyer dulu sebelum urusan jual beli, deposit dan sebagainya bermula..
Rumah yg kami hajat nak beli ni bagi aku pilihan yg agak baik, aku dah masuk rumah tu, bersih, tak de org tinggal. Masa tengok rumah ni, bersama abg Z(kawan tuan rumah kononnya), dia kata rumah ni kawan dia punya, kawan dia ni dah pindah JB..

Tapi siang tadi kak bibah dah call abg z ni, barulah dia mengaku yg dia ni ejen.. aku dah syak dari awal... tapi aku tak marah sgt kat dia, sbb layanan positif drpd dia. itu biasalah, muslihat salesman, tapi aku x mcm tu kan..
selepas bincang2 dgn kak bibah, aku dgn wife aku setuju terus ambik apt ni..
berkenaan home loan, kadar terbaik rasanya utk setakat ni

(rumah bawah rm100k)
public bank BLR-2.2%,
RHB pun ok, BLR-2.0%
cimb, BLR-1.7%

tak pe, kak bibah punya husband boleh tolong carikan banker, sediakan dokumen2 berkenaan shj...

tapi, BNM dah instruct yg home loan interest kene selaras di semua bank, BLR-1.6%, tapi public bank dgn cimb nak fight balik utk arahan ni, selain tu, zero entry kos jugak dikecualikan..

Secara mata kasarnya, kalau arahan ni dilaksanakan, kesian pembeli. Dahlah interst naik, entry kos bank pulak pembeli kene bayar lump sum.. benda ni membuatkan ramai org tak jadi nak beli rumah, utk mcm kes aku, kalau loan approve kene additional kene bayar bayar Rm2,000 kat bank.

harap2, gomen tarik balik arahan ini, dan RPGT pun kalau boleh kecualikan lah.

Gambar yg aku ambik ni adalah gambar rumah yg kitaorg nak beli ni, Insya Allah...



KL & Ampang view at night



dapur with free small cabinet (hehe) -maybe



Ruang tamu


pintu masuk & dapur


master bedroom with balcony



3rd room with 2ndhand tilam(hehe),


rumah bergrill, block B, level 13


toilet berkeadaan baik




5 comments:

ifaa said...

salam ziarah.. saya pun baru nk mencuba beli rumah... rumah pertama... la nie tengah berurusan dgn maybank... rege rumah RM107... mula dia bagi BLR-1.8 with FMC... tapi isnin hari tu dia cal balik kata bank dh selaraskan semua.. jadinya.. BLR-1.6 without FMC.. tapi FMC tu dia akan absorbkan dalam loan kita..erm, nk tanya.. ada ke bank yg buleh bagi FMC.. CIMB lebih RM150k baru dpt FMC.. Public bank kirakan ASB sebagai komitmen... n service kat kajang pun tak bagus laa... ada idea maner2 bank yg ok.. thanks..

~tuah.rimbun~ said...

enmm, tak tau lah pulak,bank mana yg tak ada FMC, FMC ni BNM yg suroh kan, menyusahkan buter jerr..
RHB FMC kuatkuasa selasa depan, cuba call nora 017-235 8408

wan zairulakman wan ibrahim said...

lawa lagi rumah nie..berapa ribu..hari tu ader org iklan kat mudah..sewa 500..2+1 pulak tu, 200 cagaran api air

wan zairulakman wan ibrahim said...

juga tingkat 13 blok B

~tuah.rimbun~ said...

E13-17 kot, tak berapa ingat

Related Posts with Thumbnails