Thursday, October 8, 2009

Survey rumah


beberapa hari lepas aku se-famili pergi tgk satu rumah (lokasi aku bgtau bila dah confirm beli nanti)

dari seremban, ke sg buloh... jauh mmglah jauh tapi ada sedikit drama, sbb duduk kat RnR sejam, wife aku cirit...
tak pe, ank aku tak meragam sgt masa tu, aku layan baby dlm kereta aje..


amrina dah nak masuk 5 bulan...



sampai ke lokasi lebih kurang dlm jam 8.30pm, wife aku duduk kat kereta dan aku tgk rumah tu.. rumah ni kira sub sale, aku belum bersedia nk masuk auction, sbb cash belum betul2 ada... kalau cash tak cukup, bank loan tak berapa ok , alamt burnlah duit bid auction tu nanti..


ruang tamu nampak menarik w/pun kecik skt



dapur yg simple, ok apa...

actually utk tahun ni mmg aku target nk ada 1 rumah sewa, aprtment ataupun rumah flat.. rumah yg ada dlm gambar ni rumah low kos.

dah ada tenant, lokasi bagi aku ok, tapi aku kene tanya kpd yg pakar pasal lokasi ni

enviroment ok, suasana ok, ada privasi

still ada +ve cash flow, tapi margin agak sikit sbb sub sale & sewa agak rendah, Rm300 sebulan,

kene study betul2, sbb kalau overdemand pun bahaya jugak... rumah tak tersewa, sakit nanti kita org...


kalau korang ada idea, share2 sikit kat sini

thanks


7 comments:

Anonymous said...

Hai Amrina?Kita belum penah jumpa lagi kan?

Kalo bab2 beli rumah- mmg kena banyak survey- timbang2 -ve / +ve.
tak dapek nak share idea-sbb tak tau lokasi mana, harga brapa etc..
tapi basically mmg kena consider banyak benda.
umah lelong? hmmm...tak berapa di galakkan kecuali bagi yang dah betul2 study bebetul pasal umah lelong tu.

mahyudin said...

walau pun pembelian rumah adalah satu bentuk penambahan aset, tapi kena buat perkiraan betul2 dan teliti dulu tentang perbelanjaan jangka masa panjang akan datang.

tapi kalau status kewangan selesa, why not..

~tuah.rimbun~ said...

rumah ni masih di tahap proposal..
lokasi kat prima damansara..

yup, situasi cash flow sgt penting untuk pembelian aset...

Nurul said...

skang concentrate emas dulu..lum mampu tambah rumah...bila la boleh beli rumah lelong ni...

~tuah.rimbun~ said...

nurul:
bagus2 sbb ada simpanan dlm emas. pelaburan baik..

untuk rumah lelong tu lagi bagus, high return, but high risk..
daptkan consultant yg terbaik untuk beli rumah lelong tu, biar rugi sikit drp rugi banyak..

kalau terlepas rumah lelong sekrang ni jgn risau, sbb ada byk rumah yg mungkin kene lelong akan dtg dgn condition yg lebih baik lg..

kuizikel said...

dinding dia kaler ijau memang aku berkenan..hehe

~tuah.rimbun~ said...

bekas tenant tu dulu gila2 ikea...
hijau, vantik, tp ada lubang2 plak dah...
kene rajin sikit untuk repair

Related Posts with Thumbnails