Sunday, October 11, 2009

Personal Money









Alhadulillah, sejak kebelakangan ini dah ramai silent reader blog mula contact aku tanya pasal plan insuran/takaful dan ada jugak yg terus call aku untuk tahu secara lanjut ilmu takaful dan insuran. Jutaan terima kasih aku ucapkan kepada semua ( fairuz, mj-zai, dhalisa, madee) dan lain2. Tak lupa jugak kpd silent reader yg lain..

aku rasa berbaloi sbb ada blog ini, pejam celik dah 2 thn, w/pun tak meletup mcm blog2 lain, tapi aku consistant (aku rasa) dlm menulis blog ini..

Hari ni aku nak share pasal majalah yg aku dah subscribe setiap bulan. Iaitu majalah personal money..


majalah personal money ni adalah dari The Edge magazine. majalah aku consider belum terkenal sgt berbanding malah forbes, the time, forune. Bagi aku aku lebih suka baca personal money ini sbb keluaran berkenaan keadaan ekonomi & market Malaysia. Lagi mudah aku fahami..

Untuk bulan ni, main title untuk majalah ni profit from properties. Kat dlm majalah ini ada diceritakan pengalaman mcmana mereka buat duit melalui properties. Macam aku, auction adalah terbaik, tapi dlm majalah ni ada jugak org yg beranggapan sub sale lebih secure, dan proven depa dah buat duit berpuluh ribu.. bagi aku, geng pmc2020 terbaik bagi aku buat masa (sbb ada makan free rumah terbuka, eheks)..

Dalam majalah ni juga, setiap bulan ada article nasihat drp CFP berkenaan kedudukan kewangan kita. Untuk bulan ini, Financial analysis di buat kepada en Ahmad, sama ada financial freedom yg dia idamkan selama ini berada dlm track ataupun tidak... kalau nak tahu secara lanjut, bacalah sendiri nanti yea... aku tak reti nak translate (dulu aku sekolah melayu daa)..

Dalam beberapa bulan yg lepas, tak silap aku dlm bulan may, majalah ni ada diskuss pasal insuran (Are you ready when you fall ill). Di situ ada pandangan dan nasihat drp konsultant pakar insuran , Scient actuary (bukan ejen tau), ttg insuran mcm mana yg kita patut ambik, inflasi medikal yg terlalu tinggi (10%~15% per year) dan sebagainya... banyak info yg ada kat situ..

BUlan april lepas, cerita pasal pengurusan kad kredit, bulan july lepas cerita pasal EPF kalau tak silap..

So, siapa yng ada duit lebih tu, belil & bacalah majalah personal money ni setiap bulan, kalau malas pergi kedai subscribe jerr. aku promote ni bukan sbb aku ambik komisen tapi sbb bagi aku content dalam majalah ni sgt bagus. Kene pulak ramai jugak org melayu yg dah konsider berjaya di temuramah dalam article majalah ini...

dalam insuran prudential, sekrang aku bangga sbb dah ramai org melayu dah mula berjaya. ramai top scorer org melayu w/pun belum sampai separuh lagi sbb 10 thn yg lepas, mmg susah nak nampak muka melayu bila cerita pasal insuran/ financial security ni..


link the edge malaysia

form nak subscribe majalah personal money

semoga orang melayu kita lebih maju jaya untuk masa akan datang..

(malam ni internet connection tak berapa elok, gambar majalah ni aku upload kemudian lah ek)

3 comments:

PG said...

Salam Hang Tuah :)
Terima kasih atas tulisan tuan hamba ini.Arakian terdetiklah di hati hamba untuk memiliki majalah ini.
Hamba undur diri dulu.

PG
20rejab.blogspot.com

PoKLi said...

tahniah bro

moga2 berjaya

seronok tgk kawan2 berjaya......

semoga sukses dgn blog & agen insuran

~tuah.rimbun~ said...

gambar semua dah upload, selamat membaca..

PG, jgn lupa subscribe

Pokli, terima kasih atas semangat anda!

Related Posts with Thumbnails