Saturday, July 25, 2009

RM 10,000 cash VS RM 10,000 debt (Kad kredit)

Korang ada kad kredit tak? Aku yakin 95% orang yang baca blog mesti ada kad hantu ni, termasuk aku….

Sekarang ni, aku yakin bahawa kad kredit tu penting, sbb fast cash tu penting (liquidity), tapi ianya bergantung pada kebijaksaan seseorang nak urus duit.

Aku pernah kehabisan duit, kad tengah2 pekan Bangkok, nasib baik aku ada kad kredit. Sebabnya aku tersalah anggap, aku anggap RM50=50 Bhat. Hati-hati bila first time pegang duit bukan RM masa kat luar Negara…

Ok, bukan nak cerita pasal kad kredit yang paling utama, tapi kalau korang ada RM10k cash & RM10k kad kredit debt, apa yg korang akan buat?

Solution.

1.bayar terus, senang cerita, kadang2 org kata, hidup tak tenang dgn hutang… ada betulnya..

2. bayar separuh, pastu guna selebihnya cash… Terpulanglah masing2, cash & debt tu korang punya kan..

Bagi aku, aku akan pilih no 2, with simple calculation..

My option…

Dalam kes di atas, dengan bersahaja aku akan terus menjadi rajin, cuci toilet, basuh baju, lipat baju dan mop lantai, hehe….

Dan tebalkan muka, mintak pinjam duit dari wife aku RM1,000….

Hehe, so sekarang aku dah ada

Cash, RM 11,000, dan aku terus ke pejabat ASB, buat sijil…

Bila dah siap, aku pergilah mana2 CIMB/MBB cagar sijil asb tu buat OD (Over draf)…

Process biasanya mengambil masa lebih kurang 2 minggu. OD yang dibenarkan 95% drp sijil..

So, aku ada liquidity OD, RM10,450

OD interest-nya dalam 4.25% pa.

Seperti korang tahu, asb biasanya return dlm 7-9% (termasuk bonus)..

Dalam kes ini aku anggap 8%...

So, apa aku buat dgn hutang kad kredit tadi??

Aku akan buat pasal, haha, aku buat personal loan Agro bank (kalau boleh lah)..

Interest dalam 4.25% pa,

Hutang RM 10,000

Bayar balik RM 11,275

Loan 3 thn, bulan2 bayar RM313.95

Kalau korang perasan, interest aku dibayar oleh ASB

8%-4.25%

So, aku untung 3.75 %

So, sekarang ni kalau aku tak perlu pakai kad kredit lagi, sbb aku dah boleh guna debit kad (Maybank contohnya), limit up to RM10, 450..

Interest nya pulak, (%OD-(%ASB-%personal loan)

4.25-(8-4.25)

0.5% (pandai2lah korang kira ek)

Ada ke sesapa nak kasi pinjam duit, interest 0.5%... kecuali loan FAMA aje lah (father & mother)

Kesimpulanya, kalau nak bayar terus RM10,000 kad kredit pun no hal, sbb tu duit korang, Cuma ko tak dapat nak create pasif income selepas tu..

Kalau ikut cara aku, aku rasa mmg sgt ok lah, tapi kene ingat korang kene bayar RM313.95 setiap bulan selama 3 thn, tapi benefitnya.

i. ada cash liquidity (boleh guna debit kad, tak pun kredit kad tapi bayar terus hari tu, guna internet banking)

ii. low interest loan for fast cash (est 0.5% pa)

iii. ada pasif income selepas 3 thn.

iv. Jgn pulak lupa bayar hutang wife tu, haha…

Risiko? Mmg ada risiko, tapi as a good investor, they manage the risk, not leave the opportunities..

Best tak? Selamat mencuba.

p/s: Untuk otai2, kalau ada salah silap tolong ajar2 ek….

dan kalau nk apply, buat calculation, atas ni cuma ilustrasi ringkas..

9 comments:

Anonymous said...

Salam,
Semua gambar kat header blog dah cantik cuma gambar yang pakai seluar nampak lutut tu nampak kureng sikit.

~tuah.rimbun~ said...

nanti den ejas sikit..
thank you for sharing...

Wida said...

Tuan tanah.. tumpang spam kejab..
———-

Terima kasih di atas sokongan anda..

Emas dan Tanah akan berpindah ke alamat dan hosting baru. .. emasdantanah.com.. Nantikan kemunculannya.. 08.08.2009..

Sila betulkan bookmark anda ke http://www.emasdantanah.com/

Nantikan freebies yang akan menanti anda di EmasdanTanah.com pada 08.08.2009..

Tunggu!!!

~tuah.rimbun~ said...

layan, zazzzz

Anonymous said...

kebiasaannya org. guna istilah MBF (Mak Bapak Finance)... klu FAMA tu jrg. jumpa. terutamanya yg. nak bernikah tu.. mcm saya.....

yassin said...

FAMA tu istilah saya zaman kat sekolah dulu..

MBF , bagus jugak idea ni, hehe

Daniel Arjan said...

Hello,
Saya Rev.Dr Daniel Arjan, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang masa hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur di rumah pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di:
(rev.dr.danielarjan@gmail.com)

bella albert said...

Adakah anda sedang mencari pinjaman? anda berada di tempat yang tepat untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Global Finance Limited memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%. sila hubungi kami melalui e-mel melalui (bellaalbert6@gmail.com)


DATA PERMOHONAN

1) Nama Penuh:
2) Negara:
3) Alamat:
4) Negeri:
5) Seks:
6) Status perkahwinan:
7) Pekerjaan:
8) Nombor telefon:
9) Kedudukan Semasa di tempat kerja:
10) Pendapatan bulanan:
11) Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
12) Tempoh Pinjaman:
13) Tujuan pinjaman:
14) Agama:
15) Adakah anda memohon sebelum:
16) Tarikh lahir:
Terima kasih,

Olivia Daniel said...

Hello,
Saya Puan Olivia Daniel, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberikan pinjaman dana kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di:
(Oliviadaniel93@gmail.com)

Related Posts with Thumbnails