Sunday, January 18, 2009

Kemalangan si Myvi ku.....

enm, belum sempat habis cerita pengalaman/cerita 2008,
tup2 ada pulak kisah ni pulak berlaku....


aku terlelap sedetik rasanya...


lokasi, NKVE arah selatan, KM 18

"maaf bang, saya tak sengaja..."
"saya tahulah awak tak sengaja...".....
abg nak marah, marahlah bang, saya terima, asal jgn pukul saya sudahlah...ujarku cakap dalam hati....

kalau kamu semua tanya, mcm mana boleh berlaku?
tak dpt nk jawab sebab aku tak nampak, sedar2 jer...
DUP, DUP...... 2 kali dentuman, bila nk keluar kereta, pintu boleh bukak sikit jer... sib baik aku ni belum tergolong PJK (Perut jauh kedepan)...

masa eksiden tu, aku blank....nk buat apa ek???
kereta boleh start kan? bwk tepi dulu, tak nk halang lalu lintas....

pastu try call abg, jemmmmm.... off handphone..
call botak (ejen insuran @ member abg aku).... 2x jemmm, off handphone...
(rupa2 dia dgn abg aku g jln KK, hampeh tak ajak aku...)

aku blank, dok kat divider tepi jalan, isap roka 2 btg..... blank & jem punya pasal...



enmmm, pas tu barulah call opis mintak bantuan, tapi tak semengah yg di harapkan...

call, panjang... mintak bantuan... barulah dia dpt tolong (guide untuk org eksiden)...

Tips kalau eksiden...

1. relax, jangan gabra, JANGAN PANIK... cool dulu, yg penting diri kita selamat dan org yg sekeliling kita selamat...
2. matikan enjin, tarik hand brake (kalau perlu), cabut kunci masuk poket...
3. pergi tempat selamat, belakang divider ke, yg penting tempat yg tak mudah kene langgar dengan kenderaan lain...
4. call-lah org yg kita kenal dan bleh tolon... hubby ke, pakwa ka, saing sekolah ke, oips mate ke dan paling penting EJEN INSURAN (wajib), kalau ejen insuran tak nk amik tau, bagi tahu sama aku, biarkan aku sekolahkan dia...
5. Kalau dh cool, baru cakap dengan orang yg di sekeliling kita.. kalau kita kene langgar, dapatkan nama penuh org tu, no phone & IC number (utk tujuan claim insuran)
6. kalau tak cool, tunggulah sesiapa yg boleh tolong, yang paling dekatlah kalau boleh...
7. Untuk kes aku, dengan ajaibnya lori tunda dah sampai belakang kete aku... depa ni ada 6 sense ke???? ajar kat aku boleh tak???
8. Lori tunda akan mintak kebenaran kita angkut kete untuk ke balai polis, buat laporan polis... jangan bayar apa2 pun, sain untuk kebenaran tunda shj...
9. bila laporan dah siap, follow lori samapi ke workshopnya, supaya tahu kat mana berada, jgn terus balik...
10. gunakan camera handphone sepenuhnya...

enm, agak pjg lebar lah kalau nk cerita, nk cerita lanjut, moh call aku, kita pekena TT...(teh tarik @ ngeteh)....

Kereta ada insuran, boleh ganti kalau jahanam,
eksiden mcm ni insuran kene tanggunglah segala kosnya.....
kalau nak amik insuran kereta nanti jangan lupa call aku yea...


Yang penting, kita selamat...
kalau cedera, biar Prudential cover.. heheh...

Anyway, sesuatu kecelakaan yg tuhan turunkan kat kita tu, yakinlah ada nikmat yang besar di kemudiannya...

apek said " itu kereta repair mau2 3 minggu barusiap ya..."
"enm...., kasi cepat sikit la.." jawab ku...
adus.... jem aku 3 minggu Myvi kesayangan ku masuk bilik bedah(workshop)....wawawa
roka sebatang lagi bagi melayan blank kepalaku ditambahi kusut2 rambut ku...

Insuran...
1. Money
2. Trust...

keyword...

Regards
~tuah.rimbun~
The Face you can trust...

3 comments:

kuizikel said...

wowoowow...alhamdulillah orgnyer slamat dong

NY Farming (Nory & Yassin) said...

alamdulillah selamat...

Abu Humairah said...

itu simptom org ngantuk bwk keta..
tak cukup tido ko ni sin

jgn keje teruk2 sgt ok

Related Posts with Thumbnails