Thursday, August 13, 2009

H1N1 Prudential tak cover?

(sila baca sampai habis utk elakkan kekeliruan)

pagi semalam aku di aju oleh seorg kawan(consider client jugak), agak kemarahan sbb kenapa prudential tak cover H1N1

Tapi nasib baik dia masih sehat... kalau tak sehat mana pulak dia nak tanya dgn nada yg agak garang pulak ek...

kdg2 soalan tak perlu di jawab dgn jawapan, tapi di jawab dgn soalan semula..

"kat mana pulak ko dgr cerita ni?"

"aku baca dlm surat khabar, berita.... Hospital swasta tak nak terima pesakit H1N1..."

ok, ini sebenarnya ada sedikit salah faham...
ini gara2, jump to conclusion, sbb biasanya org akan fikir

hospital swasta = insuran
(salah idea ni sebenarnya)...

hospital swasta & insuran adalah 2 organisasi yg berbeza.
tu sbb bukan semua hospital swasta panel prudential, only the best hospital panel prudential.. hehe

ok, berbalik dgn masalah di atas, kenyataan yg sebenar adalah..

" sebelum ni, Hospital swasta di larang menerima pesakit H1N1, hanya hospital kerajaan shj yg boleh terima pesakit H1N1, sbb pihak kerajaan nak kontrol dari segi track rekod, dll"...

actually, insuran (PRUDENTIAL ) cover UNTUK PENYAKIT H1N1,

cuma kalau masuk hospital kerajaan, bil hospital kene bayar dahulu dan claim kemudian.
Pampasan lain still boleh claim mcm biasa... contohnya, elaun hospital RM200/hari still claimable...

Tapi, sejak minggu lepas, hospital swasta telah di benarkan menerima pesakit H1N1...
Sebab 1 of client dari agency kami sekrg warded kat Colombia asia, seremban (Panel prudential)...
menjalani rawatan..

Special for all my client, please INFORM Me before you enter to the hospital (get warded),
sbb that is my job to service you...

Jaga Kesihatan, Jaga diri anda...

Have a great day..

4 comments:

kirana said...

hai,salam..sy ni jiran pokli..terklik link dari blog dia la bila baca tajuk insuran ni

mmg betul..prudential cover..sy pon tanya ejen saya kak hazlina..dia kata cover mcm biasa

~tuah.rimbun~ said...

hai kirana, salam perkenalan...

H1N1 prudential cover sbb Prudential kan No1... heheh...

free2, ada masa boleh kita jumpa ek,,

nora said...

prudential tu umum..kalau prubsn takaful,cover tak h1n1 ni?saya dengar tak cover.betol ker?

~tuah.rimbun~ said...

prubsn cover.. jgn risau nora. cuma cek dulu hospital tu samada dia terima pesakit H1n1 ke tak?

Related Posts with Thumbnails