Saturday, January 15, 2011

AZAM 2011



AZAM 2011

15. 01. 2011

Tarikh keramat ini telah berjaya menarik aku utk menulis blog semula.
Agak lama jugak aku bercuti.. hehehe.

Sempena dengan tahun baru ini jugak, aku nak share sikit azam baru, sebagaimana matjoe ajak aku menulis semula, sambil2 mask peraduan.. Akan ku kupaskan secara lebih ringkas dan padat. Tapi maaflah kalau azam aku ni bercampur baur dengan personal plan aku thn 2011 ni..

Tahun 2010 agak istimewa bagi aku kerana tahun 2010 dapat aku lebelkan sebagai "2010 TAHUN ANUGERAH".
Manakala tahun 2009 pula sebagai tahun pedoman kerana banyak kisah suka-duka yg mendewasakan aku.

so, mari aku share apa yg aku kecapi pada tahun 2010.



1. Bekerja dgn GLC.

Yea, Ini cita-cita aku semasa sek men dulu, nk jadi engineer rnD Proton kononnya.. Alhamdulillah sekarang aku bekerja dengan PROTON. Bersyukur pun ada, bangga pun ada.rasanya mungkin aku kerja sampai tua. Selama hampir setahun aku bekerja disini, aku nk ucapkan jutaan terima kasih kat Dato Syed zainal (DSZ) sbb bagi aku dia telah memacu proton lebih berdaya saing.Tahniah dato'.


2. MBB Credit Card sudah habis bayar.
Sebelum ini aku ada 2 credit cards dimana jumlah hutang terkumpul mencecah 5 angka. Aku berazam, dan alhamdulillah satu credit kad aku dpt aku tamat tutup pada 01.10.10, tarikh keramat bagi aku tu. Kini tinggal 1 kad kredit,
masih ada lagi dlm RM6K untuk aku langsaikan. guna 1 kad shj selepas ini.

3. beli sebuah apartment. Alhamdlillah, thn 2010 ini wife dan aku berjaya membeli sebuah
aprtment di Desa Tasek, bdr Tasek selatan. Ini merupakan pengalaman pertama dan start Dec lepas,
dah ada penyewa. Seronok betul bila dpt beli rumah lelong ni ek..
Dpt beli dgn 15% below market price dan dpt +ve cash flow. boleh cover saving TH wife aku..

4. Bisnes Baru " Mr MY Powertools".

Setelah beberapa bisnes yg aku jalankan agak kurang memberangsangkan, Alhamdulillah bisnes small mesin (powertools) aku agak berjaya sebagai bisnes parttime. Bermula dengan cuba-cuba membuat trading mesin rumput, kini aku dah supply ke Jabatan kerjaan (baru sekali jer, hehe) dan dlm tempoh 6 bulan, jualan aku dah melebihi RM20k (belum boleh lawan 1 drop pewagi, hehhee).. Kini aku dah dpt facility kredit dr pihak supplier dan paling manis,
isnin ni aku nk suppply mesin rumput sebanyak 6 unit kepada sebuah company. Kira banyaklah tu.
Nak tengok mesin-mesin aku, bolehlah lawati mudah, http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=49613,
dan blog jualan mesin-mesin aku di http://mr-my-powertools.blogspot.com/.
nak mintak nasihat pn boleh, kalau nk nasihat aku pon boleh.. kalau senang calllah aku..


So, kat sini pula, aku nak share apa azam aku 2011, dan how can i be there?...

1. Insya Allah kami merancang utk tambah new baby. kalau ada rezeki biarlah lelaki sbb anak kami yg pertama perempuan. tapi kalau dpt perempuan kami terima jugak.


2. Kami plan nak jual rumah Semi D kami yg ada kat Meru tu. Sebanarnya sejak pertengahan thn 2010 kami plan nak jual, tanya kat tenant depa setuju nak beli. Harga pun agak kompetitif. Tapi tenant mintak tangguh sampai bulan feb 2011. Walaupun sebenarya agak berat nk lepaskan rumah ini di sebabkan lokasi baik dan dan penalti RM10k dlm lock in period, tapi kene let go jugak sbb rumah generate -ve cash flow, rm600 sebulan.

3. Dah jual rumah atas, kami plan nak beli rumah landed, perhaps 2 storey utk kegunaan sendiri. Lokasi masih x decide sebab kami pun x pasti nk tinggal mana lepas ini kerana wife masih dalam permohonan pertukaran cawangan. kalau dapat kat Shah Alam, maybe jadi warga shah alam semula lah aku lepas ini. wife dah mention nak kitchen kabinet yg tip top, aku kata aku xde fund sbb aku ada matlamat kewangan yg lain tahun 2011 ni..

4. kereta - Sebenarnya agak berat untuk aku let go kereta myvi aku tu. Tapi bila aku fikir semula tentang matlamat aku nak menambah rumah sewa, aku terpaksa lepaskan. Komitmen kereta myvi aku tu sebulan RM600 dan ada 4 tahun lagi. sekrg kereta tu dah masuk thn ke 5, dan sdah banyak meragam. Maintenance kene ok, instalment pun kene pk. so, plan aku tahun ni nak tukar dengan kereta yg lebih besar sikit, plan nak tukar Nissan AD resort. Ada space besar, boleh aku bwk lebih banyak mesin. Dalam saga aku boleh sumbat 7 mesin rumput, aku harap kereta ni boleh bawak 12 biji mesin rumput (tapi saga aku aku nak jaga baik, kereta utk long term). AKU NAK BELI KETE INI CASH (hajat dulu) Maybe aku akan beli kereta ini bila aku jual rumah di meru tu nanti..pasni x de lagi istilah perodua dlm buku kira-kira aku. tinggal proton & nissan (perhaps)


5. Percutian- alhamdulilah thn 2011 aku dgn famili kecik aku ni nak bercuti ke obesea(hehe), padahal ke Bandung shj.
tiket dan pasport dah ready, tinggal duitnya aja kasi lebih sikit. matlamat ke sana nak jalan dan shopping. Kat sini aku boleh anggap diri aku kedekut, so biarlah wife dgn anak aku nt shopping kat sana. biasanya aku lebih bertoleransi (lebih cair dgn pujukan membeli) kalau ada kat obersea sbb bkannya selalu kita ke sana. tapi jgnlah sampai membasir.. Mai g bandung ramai2.. hehhe

aku rasa, cuma 5 plan 2011 yg aku dpt share kat sini, tapi kat sini sikit aku nak share apa yg harus kita buat dgn azam kita..


AZAM, kalau dapat kita buatkan seiring dgn SMART

S= specific target- target kita kene clear.
M= measureable- mestilah yg ada figure, contohnya nak dpt pasif income tetap RM2100/m pada end 2011
A= Action- kene ada aktiviti, kene ada plan. PDAC (plan do check action)
R= Reinforce/ motivate- Bgtau kat org terdekat, mcm aku kat wife. mtk dorongan dan semangat.
t= Time frame, kene pasti tarikh akhir/ due date kita..



Aku yakin ini tool yg terbaik buat aku dan korang. kalau dpt, buat kolaj, mcm aku buat kat blog aku.. tampal gambar apa yg kita idamkan dlm satu paper (kalau A4 baik, kalau A3 lagi baik, buat 3 keping, letak kat tempat yg selalu kita lihat, tgk sebelum tido, tgk selepas tido. biarkan gambar tu sentiasa ada dlm fikiran kita..

Bila kita buat semua ini, fikiran separa sedar kita akan bergerak, ianya akan kita capai dlm kita tak sedar. mcm sedang memandu, kita kadang2 tak sedar bila kita tukar gear sbb kita fikirkan benda lain..

mcm aku, aku pagi2 akan bukak akaun kira-kira aku, so, kat situ aku akan buka sekali aku punya financial planning utk next 10 years. aku dah buat almost 2.5 years, dan bila aku benchmark utk thn lepas, aku rasa ak dah fullfill 50% apa yg aku tulis thn lepas.
Plan yg kita tulis tu x semestinya betul, dan kita boleh tkar at anytime. so dlm tak sedar kita dah tulis kita pnya life roadmap.
Bestkan, barulah kita tahu apa yg kita nak dlm hidup kita..


Oklah, it aje... terima kasih sbb membeca sampai ke sni, aku amat hargai korang.. sila tinggalkan pesanan sekali ek..

‘contest ini dianjurkan oleh Matjoe dan turut ditaja oleh Eyriqazz (rm 50) Kak Ina KL (cookies rm50) AbangEnsem (6 ebook, rm120), Kak Yon (3xrm10 topup, rm30) dan Tinihani (4 ribbon brooch, rm20)'

17 comments:

Farid Adam said...

bagus plan bro...

boleh jadi rujukan

ojah said...

Semoga dapat apa yg diaimkan.. Bagus jugak the tips given esp kena SMART tu..

~tuah.rimbun~ said...

farid adam : thanks for reading..
Ojah; terima kasih utk wish..

Matjoe said...

@tuah, fuuu, bagus entry ni. satu syarat tak letak: sponsor kt penghujung entry,

‘contest ini dianjurkan oleh Matjoe dan turut ditaja oleh Eyriqazz (rm 50) Kak Ina KL (cookies rm50) AbangEnsem (6 ebook, rm120), Kak Yon (3xrm10 topup, rm30) dan Tinihani (4 ribbon brooch, rm20)' <-- ada backlink sekali

takut kalau menang hadiah nnti ada orang tak puas hati

~tuah.rimbun~ said...

ok mat joe, aku dah edit.. sorry for error...

Matjoe said...

tuah, wokeh lengkap semua syarat.

btw, sabtu lepas tarikh tutup contest untuk entry azam tahun 2010.terima kasih kerana sudi join. contest utk like gambar azam 2011 masih berterusan sehingga
25th Jan 2011. saya ada sharekan cara utk 'like'di blog saya: Cara Like Gambar Facebook
Berikut adalah link untuk terus ke album azam 2011 di facebook page matjoe.com: Album Azam 2011

Rais said...

Untuk mengurangkan bayaran lock in period, kalau tak silap Abang Ensem bagi tau kawan dia bayar lump sum dulu sebahagian besar baki hutang. Lepas tu baru jual. So, penalti tak berapa banyak.

Kalau ke Bandung nanti, singgah la Pasar Baru ek! :) Banyak ole-ole murah kat sane. Kalau berpeluang, pegi jugak ke Kampung Daun. Mesti teruja. :)

Rais said...

Ni tips dari Abang Ensem yang saya maksudkan tu. :)

http://abangensem.com/tips-jahat-4

~tuah.rimbun~ said...

terima kasih rais...

aslam said...

terbaik la planning ni..leh ikut ni...

~tuah.rimbun~ said...

thank you aslam.....
nice to met you

kakyon said...

tahniah tuah..dah menang contest.

Pena QS said...

tahniah, entry anda sgt menarik

MET said...

tuan memang power rangers..

nice..

Kancilbiru said...

wah sangat menarik entry ni..tahniah ya!

auction said...

wow smart planning....thanks for sharing...

escort manchester said...

The teacher reports "Podcast #36 - C64 SIDtunes only" beside our figured pacifier. An ethic bobs across "Podcast #36 - C64 SIDtunes only". "Podcast #36 - C64 SIDtunes only" refutes the zone behind a domestic monster. How will "Podcast #36 - C64 SIDtunes only" indulge over the beginning bonus? The accident mounts an emergency hospital with the daughter. When can a weather murderer reassure the dominant?

Related Posts with Thumbnails