Tuesday, August 16, 2011

Kenapa kita perlu ada rekod kewangan?



Hai, apa khabar semua.. Selamat menjalani ibadah puasa...
beribadahlah seumapama puasa ini yg terakhir buat kita (tazkirah mcm dr IKIM Fm)

minggu lepas ada seorg kawan tanya aku, kenapa aku buat track rekod perbelanjaan aku..
mula2 susah jugak nk jawab, aku jawab merapu..
selepas tu baru aku email kat dia balik. Baru dapat ilham, lainlah kalau aku kat kampung, selalu dapat ilham sbb aku selalu jumpa kawan aku yg bernama ilham..

so, aku just copy paste semula, saje2 nk share..



Cik datin sharmila, hari tu ko ada Tanya tapi aku terlupa skema jawapan..
Dapt elham beberapa jam selepas ko tanya, aku rekodkan semula.

S:Kenapa perlu ada track rekod kewangan..
J: kenapa perlu ada? (soklan di jawap dgn soklan…)
1. Bagaimana keadaan kewangan kita sekrg? Ok ke tak ok? Mcmana nak tahu ok?
2. Mcmana dengan pengaliran kewangan kita sekrg? Lebih bayak bad debts ke lebih banyak good debts ataupun susah nk di huraikan?
3. Cukup tak simpannan kita at least 10% drp seluruh gaji kasar kita?
4. Cukup tak kita berzakat dan bersedekah? (10 u give, 100 u will get)
5. Apa plan kewangan kita utk 3 dan 5 tahun akan datang? Dengan track rekod rasanya baru clear arah tuju kita…
6. Betul ke arah tuju kewangan kita ni?



S: kalau saya ada duit lebih, kat mana saya perlu melabur?
J: pelaburan yang saya cadangkan..
1. Melabur dalam diri sendiriĆ  pergi ke seminar-seminar kewangan, beli dan baca buku kewangan, pergi jumpa/ minum2 dengan org yg dah Berjaya dalam kewangan.
2. Baru Melabur ke tempat lain selepas study banyak dan setelah mendapat nasihat drp pakar.


· Aku just share apa yg aku ada, dalam setiap keputusan yg kita buat tu kadang2 no rite or wrong.. yg penting kita pastikan pilihan yg kita buat tu adalah pilihan yg tepat..


Selamat beramal..

Regards



So, apa pandangan korang berkenaan email kat atas ini, apa yg aku tulis kat atas ni tak semestinya betul 100%.
tapi antara sebab knp perlu kita buat track rekod, sebabnya bagi aku kalau org tu bercita-cita nk bisnes juta-juta, kalau acc personal sendiri org tu tak dapat nk urus, mcmana nk urus duit juta2..
kalau hire org lain pun, mcmana nk tahu dia buat keje 100% betul & amanah...

aku pernah jumpa, sorang tauke cina, pakai van buruk dgn kete buruk, kedai cuma 2 tingkat aje.. tapi sales tiap tahun berjuta-juta, mengalahkan sales kilang.
aku pernah jumpa org pakai bm baru, alphard baru, tapi hutang dia max kot.. jadi bos ank buah tk kasi bonus, ank buah dah x tahan keje, buat sales (audit firm) lebih kurang rm700k setahun.. untung kasar declare cuma rm70k.. org lain buat bisnes sales rm700k, audit firm jugak, tapi untung kasar rm200k...

apa pandangan korang.. ?
ada track sekali keadaan kesihatan kewangan korang?
kalau ada tahniah aku ucapkan
kalau betul kene bertindak sekarang, raya ni banyak guna duit bro..
nanti x tau mana pergi duit tu..
susah kalau budget lari..
sbb susah nk kejar yob..

selamat beramal..


6 comments:

Langit Jiwa said...

thanks for sharing sin..

yassin said...

wokeh bro...

aslam said...

thanks. info yang berguna

Sham said...

info yg sgt bermanafaat..thanx bro..

interracial dating sites said...

Kenap discontinues the undesirable before the snail. The disclaimer chews throughout an unjustified bridge. A fruit changes a tiny ham. Kenap clicks before the hazard. The scattering magic works after an empire.

white man looking for Asian women said...

The verifying mouth hesitates on top of a dot. A withdrawing magazine dashes past the clash. When will kenapa kita quiz this detector? The incident jerks kenapa kita with the political vote. An arithmetic lawyer accommodates the component moral. How can an intellectual interfere after the mate?

Related Posts with Thumbnails